Invalidisäätiön Ammattiopisto Live ja Live Palvelut ottavat käyttöön uuden puhdistettuun vesijohtoveteen ja probiootteihin perustuvan Ownwell-siivousmenetelmän.

Myrkytön ja kemikaaliton menetelmä suojaa opiskelijoita, henkilökuntaa ja asiakkaita haitallisilta mikrobeilta, epidemioilta, kemikaalialtistukselta ja ikäviltä hajuilta.

Liven eri toimipaikoissa otetaan innostuneesti vastaan opiskelijoitten, henkilökunnan ja asiakkaitten turvallisuutta lisäävä, kotimainen ja täysin luonnonmukainen siivousalan innovaatio, Green Berry Oy:n Ownwell®-siivousmenetelmä. Se laittaa haitalliset mikrobit kuriin pelkän puhdistetun vesijohtoveden ja siihen lisättyjen probioottien avulla. Ownwell-menetelmälle on haettu kolme patenttia.

Ownwell-menetelmässä käytetyt probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka valtaavat elintilaa tauteja aiheuttavilta bakteereilta. Menetelmällä siivotuissa oppilaitoksissa ihmiset eivät sairastu yhtä helposti kuin ennen.
Live korostaa ympäristö- ja yhteiskuntavastuun tärkeyttä ja haluaa tehdä yhteisistä tiloista kaikille turvallisempia ja pitää sisäilman puhtaana.

Uusi oppilaitosrakennus Espoon Leppävaarassa on yli 500 opiskelijan ja lähes 150 työntekijän päivittäinen tukikohta, joten tilojen turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Rakennus pyritään pitämään kemikaalittomana ja mahdollisimman myrkyttömänä.
Liven toimipaikkojen siivouksesta vastaava palveluesimies Minna Koivisto kertoo mitä hän ajatteli miettiessään Ownwell-menetelmän mahdollisuuksia uuden opistorakennuksen siivouksessa:

– Tottakai sitä miettii, että pelkällä vedellä, miten se onnistuu. Mutta tutkimustulokset tekivät vaikutuksen ja se, että vedellä pestessä ei ole mahdollista pilata uusia pintoja täällä Leppävaaran hienossa toimipaikassa.

Tutkimukset* viittaavat siihen, että perinteiset, kemikaaleihin pohjautuvat siivousmenetelmät heikentävät puhdistuskemikaaleille altistuvien ihmisten puolustuskykyä. Säännöllinen Ownwell-siivous vähentää pysyvästi tilojen haitallista mikrobikuormaa siivous kerrallaan.

Testien mukaan jo kahden kuukauden jälkeen Ownwell-menetelmä laski stafylokokkien määrää testikohteissa 73% ja koliformisten bakteerien määrä laski jopa 90%. Siivotun pinnan epätasaisuuksiin jää aina probiootteja ja puhdistuminen jatkuu vaikka siivooja on jo kotona. Lisäksi probioottien tuottamat entsyymit pilkkovat likaa.

Liven Metsälän toimipaikassa on myös otettu käyttöön Ownwell-menetelmä. Palveluohjaaja Aristoteles Khan myöntää olleensa aluksi epäileväinen:

– Olin hyvin skeptinen, olin sitä mieltä, ettei menetelmä voi pitää paikkaansa. Tutkimustulokset olivat kuitenkin vakuuttavia. Kokeilin itse ja huomasin, että puhdistustulos on loistava! Nyt käytämme menetelmää päivittäin ihan kaikessa. Olemme luopuneet kokonaan puhdistusaineista. Tämä helpottaa ohjeistamista, eikä pinnat kärsi vääristä tuotteista. Olemme myös vastuussa tulevaisuudesta ja siitä mitä ympäristössä tapahtuu. Tämä on päivän sana.