Ajankohtaistiedote asiakkaille ja yhteistyökumppaneille

Miten bakteereihin ja viruksiin tulisi suhtautua?

COVID-19 pandemia on mullistanut elämäämme ja arkeamme monella tavalla. On uskomatonta ajatella, että nämä äärettömän pienet, paljaille silmille näkymättömät virukset ovat saaneet näin valtaisan muutoksen aikaan elämässämme. Koko maailma on herännyt näiden virusten voimaan.

Erityistä huomiota pandemian aikana on luonnollisesti saanut tilojen siivous, ja puhtausalan ammattilaiset ovatkin olleen yhteiskuntamme todellisia sankareita lääkäreiden, sairaanhoitajien ja kaupankassojen rinnalla. COVID-19 pandemian myötä alamme on saanut ansaittua huomiota ja arvostusta.

Samalla kun koronan leviämistä vastaan taistellaan eri toimenpitein, on hyvä pohtia myös sitä, miten meidän tulisi valmistautua koronan jälkeiseen maailmaan? Tärkeä kysymys meille Ownwell-tiimissä on ollut se, miten siivousala tulee muuttumaan pandemian jälkeen? Mikä tulee muuttumaan eri tilojen siivouksessa?

Vanhempi tutkija, mikrobiologi Elina Roine Helsingin yliopistolta antoi meille oman näkemyksensä tilanteesta:

”Tämänhetkisen COVID-19 pandemian aiheuttaja SARS-CoV-2 -virus kuuluu koronaviruksiin, joista monet aiheuttavat etenkin syksyisin ja talvisin ainoastaan lieviä hengitystieinfektioita. Vakavia tautimuotoja aiheuttavia koronaviruksia tunnetaan ainoastaan muutamia, vuonna 2002 epidemian aiheuttanut SARS ja paikallisena Lähi-Idässä esiintyvä MERS.

Tällaisten pandemioiden aikaan korostuu mikrobien luonteen ongelmallisuus meidän ihmisten kannalta. Esimerkiksi yksittäisiä bakteereita tai viruksia ei voi paljaalla silmällä havaita. Ne ovat mikroskooppisen pieniä; bakteerit ovat kooltaan noin millimetrin tuhannesosia ja virukset tästä pienempiä. Kokoeroa voi havainnollistaa niin, että jos bakteeri olisi appelsiinin kokoinen, niin virus on kirsikan kokoinen tai sitä pienempi. Bakteerit ovat ihmissilmälle näkyviä vasta, kun ne pääsevät lisääntymään. Tähän ne tarvitsevat kosteutta ja erilaisia ravinteita. Noin miljoona bakteeria nuppineulan pään kokoisessa tilavuudessa tarvitaan tuottamaan näkyvän nk. pesäkkeen. Ympäristömme on täynnä bakteereita ja muita mikrobeja. Niitä on laaja kirjo hyödyllisistä aina erittäin haitallisiin asti.

Viime aikoina ruoansulatuskanavamme mikrobisto on ollut erityisen kiinnostuksen kohteena, koska sen oikealla koostumuksella ja toiminnalla on olevan huomattava merkitys hyvinvoinnillemme. Ihmiskehon luontaisen mikrobiston on havaittu myös edesauttavan immuunipuolustusjärjestelmämme toimintaa erilaisia taudinaiheuttajia vastaan. Virukset poikkeavat bakteereista siinä, että ne eivät monistu ympäristössä itsessään, vaan tarvitsevat aina toisen solun lisääntyäkseen ja tuottaakseen itsestään uusia viruksia. Viruksia on erilaisia ja niiden ominaisuudet vaikuttavat säilyvyyteen erilaisilla pinnoilla.

Koronavirusten ulkokerros koostuu rasvakalvosta, joka on huomattavasti herkempi vahingoittumaan kuin esimerkiksi joka talvi vaivaavan noroviruksen ulkokuori, joka koostuu proteiineista. Saippua liuottaa rasvaa ja siksi saippuan käyttö käsien pesussa on oleellista koronavirustartunnan välttämisessä.

Mikrobit ovat iso osa luontaista ympäristöämme ja sen toimintaa. Erilaisista taudinaiheuttajista emme koskaan tule pääsemään kokonaan eroon, mutta meidän tulisi pystyä paremmin hyödyntämään mikrobien monia hyviä ominaisuuksia. Tätä olemme vuosituhansien saatossa oppineetkin tekemään esimerkiksi ruoan valmistuksessa.

Haitallisia bakteereita olemme voineet pitkään torjua antibioottien avulla, mutta lisääntynyt haitallisten bakteerien kyky muuntua antibiooteille vastustuskykyisiksi edellyttää tulevaisuudessa erilaista lähestymistapaa niiden torjumiseksi. Viruksiin antibiootit eivät pure lainkaan.

Biologisessa kasvitautien torjunnassa on jo pitkään hyödynnetty mikrobien kykyä estää taudinaiheuttajina toimivien toisten mikrobien kasvu. Viime aikoina samanlaisia lähestymistapoja on ryhdytty käyttämään myös siivouksessa, jossa pyritään poistamaan taudinaiheuttajat siivottavilta pinnoilta toisten, tautia aiheuttamattomien mikrobien avulla.

Eräät tutkimukset osoittavat, että näillä mikrobeilla pystytään vähentämään jopa patogeenisten Staphylococcus aureus -bakteereiden esiintymistä sairaaloissa paremmin kuin tavallisia puhdistusaineita käyttäen. Tärkeää olisi pystyä vähentämään tauteja aiheuttavien mikrobien, sekä bakteerien että virusten, määrää ympäristössämme näillä luontaisilla menetelmillä.”

Me Ownwell -tiimissä uskomme, että ongelmiin on aina olemassa ratkaisu ja uskomme, että myös puhtausala tulee muuttumaan pysyvästi COVID-19 pandemian myötä. Uusia ratkaisuja löydetään parhaiten yhteistyöllä ja uskaltamalla kyseenalaistaa vanhoja toimintatapoja.

Tämän vuoksi me teemme päivittäin töitä eri asiantuntijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa luodaksemme missiomme mukaisesti uusia, ekologisesti kestäviä, turvallisia ja samalla tehokkaita ratkaisuja siivoukseen. Toivomme, että voimme tulevaisuudessa yhdessä muuttaa maailmaa siivous kerrallaan.