Omnia ja Green Berry Oy yhteistyöhön!

Omnian ammatillisen koulutuksen laboratorioalan opiskelijat ja Green Berry Oy aloittavat elokuussa 2020 tutkimusyhteistyön, jonka tavoitteena on osoittaa kestävä ratkaisu haitallisten mikrobien torjumiseen yleisissä tiloissa. Tutkimusjakson aikana seurataan, kuinka pintojen mikrobisto muuttuu ihmisille turvallisemmaksi, kun pintoja puhdistetaan säännöllisesti Green Berry Oy:n innovatiivisella Ownwell-menetelmällä.

Green Berry Oy tarjoaa Omnian laboratorioalan opiskelijoille mielenkiintoisen työssäoppimisjakson, joka alkaa elokuussa 2020. Kyseessä on tutkimusyhteistyö, jonka tavoitteena on osoittaa turvallinen ja kestävä ratkaisu haitallisten mikrobien torjumiseen yleisissä tiloissa. Tutkimusta avustaa Business Finland. Aluksi opiskelijat keräävät kasvatusmaljoihin satoja mikrobinäytteitä Omnian Leppävaaran toimipisteen erilaisilta kosketuspinnoilta kuten ovien kahvoista, käsijohteista ja wc-tiloista.

Tutkimuksen aikana seurataan, kuinka pintojen mikrobisto muuttuu, kun ne puhdistetaan Green Berry Oy:n myrkyttömällä ja kemikaalittomalla Ownwell-siivousmenetelmällä. -Omnian laboratorioalan opiskelijat ovat jo parin vuoden ajan olleet mukana Ownwell-menetelmän kehittämisessä mm. auttamalla erilaisten mikrobiologisten laboratorioanalyysien tekemisessä tuotteesta sekä tutkimalla, kuinka siivousmenetelmät vaikuttavat eri pinnoilla kasvavien mikrobien määriin.

Opiskelijat ovat siis mukana tutkimusprojektin ytimessä tärkeänä osana tiimiä. Tutkimuksessa on opiskelijoiden mukaan kiinnostavaa nähdä mm. uudenlaisen siivousmenetelmän vaikutukset perinteiseen siivoukseen verrattuna. Opiskelijat saavat suoritettua tutkimusprojektin yhteydessä työelämässä oppimisen jakson ja antavat jakson lopussa näyttöjä, kertoo Omnian laboratorioalan opettaja Petra Gynther.

Innovatiivinen ja täysin kotimainen Ownwell-siivousmenetelmä perustuu siihen, että se laittaa haitalliset mikrobit kuriin pelkän puhdistetun vesijohtoveden ja siihen lisättyjen probioottien avulla. Menetelmässä käytetyt probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka valtaavat elintilaa haitallisilta, ihmisille tauteja aiheuttavilta mikrobeilta. Ownwell-menetelmälle on haettu kolme patenttia.

Tutkimuksesta vastaa Helsingin yliopiston vanhempi tutkija, mikrobiologi Elina Roine. -Tällaisten pandemioiden aikaan korostuu mikrobien luonteen ongelmallisuus meidän ihmisten kannalta. Ympäristömme on täynnä bakteereita ja muita mikrobeja. Niitä on laaja kirjo hyödyllisistä aina erittäin haitallisiin asti. Biologisessa kasvitautien torjunnassa on jo pitkään hyödynnetty mikrobien kykyä estää taudinaiheuttajina toimivien toisten mikrobien kasvu.

Viime aikoina samanlaisia lähestymistapoja on ryhdytty käyttämään myös siivouksessa, jossa pyritään poistamaan taudinaiheuttajat siivottavilta pinnoilta toisten tautia aiheuttamattomien mikrobien avulla”, toteaa mikrobiologi Roine. Omnian opiskelijat haluavat omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että yhteiset tilat ovat kaikille turvallisia, myrkyttömiä ja terveyttä edistäviä ympäristöjä.

Tutkimukset* viittaavat siihen, että perinteiset, kemikaaleihin pohjautuvat siivousmenetelmät heikentävät puhdistuskemikaaleille altistuvien ihmisten puolustuskykyä. Testien mukaan jo kahden kuukauden jälkeen Ownwell-menetelmä laski stafylokokkien määrää testikohteissa 73% ja koliformisten bakteerien määrä laski jopa 90%. Siivotun pinnan epätasaisuuksiin jää aina probiootteja ja puhdistuminen jatkuu, vaikka siivooja on jo kotona. Lisäksi probioottien tuottamat entsyymit pilkkovat likaa.

* Lataa tutkimusjulkaisut osoitteessa: www.ownwell.fi

Timo Kaarlela
CEO
+358 44 525 6530 timo.kaarlela@ownwell.fi

Mikko Haapsaari
CTO, Siivousteknikko
+358 50 468 3225
mikko.haapsaari@ownwell.fi